2018-10-22 08:35:50• hírek • Bede Emőke

Így készül az igazi bogdándi béles

Fotók: Bogdándi Turisztikai Központ hivatalos Facebook-oldala
Fotók: Bogdándi Turisztikai Központ hivatalos Facebook-oldala

Napjainkban, amikor a magyar népi kultúra egyre több mélyen gyökerező hagyománya merül feledésbe, különösen örvendetesek azok a kezdeményezések, melyeknek célja, hogy a tradíciókat továbbörökítsék a fiatalabb generációk számára is.

Bogdándon, a Tövishát legészakibb pontján az elmúlt héten épp egy ilyen eseménynek adott otthont a Sipos László Magyar Néprajzi Múzeum. A Sipos Mária kezdeményezésére és a Szatmár Megyei Múzeum támogatásával létrejött program során a helyi közösség elismert nőtagjai, Nagy Anna, Nagy Katalin, Sárándi Katalin, Sipos Margit és Tatár Margit nem egyebet, mint az igazi bogdándi béles receptjét és annak elkészítési módját adták át az ifjabb nemzedéknek.



A díszes népviseletbe öltözött lányok nagy érdeklődéssel követték a különféle töltelékeket rejtő finomságok készítésének folyamatát, hogy aztán ők is a „bélestudomány” beavatott ismerőivé válhassanak. Annál is inkább, mivel az igazi bélest manapság egyre kevesebb háziasszony készíti, pedig az elmúlt években az étel a település sokak által ismert védjegyévé vált, mely a megye hagyományőrző vagy kulturális eseményein is nagy népszerűségnek örvend.
 

Sipos Mária elárulta, a különleges esemény igen vidám hangulatban telt, a két generáció könnyen megtalálta egymással a közös hangot. Emellett abbéli reményének is hangot adott, hogy a tövisháti település múzeuma az állandó néprajzi tárlat mellett a közeljövőben több kulturális eseménynek is otthont adhat majd. S hogy hogyan is készül a béles? A Bogdándti Turisztikai Központ videóösszeállításából kiderül.



 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: